Hem

BYGGSATSER FÖR DRAKBYGGE

Jag anordnar ofta workshops där man bygger drakar. Alla drakar som vi bygger är av min egen konstruktion och formgivning. Jag tillåter ingen kopiering utan mitt uttryckliga medgivande.

Här finns olika "workshop" drakar som kan köpas som byggsatser för att byggas med både barn och vuxna.
Information om hur du handlar hittar du i menyn till vänster under KÖPINFO

 

BLÄCKIS
Bläckis är en av de drakar som är populärast när vi har dropin drakbygge i butiken i Kovik. Det är också den modell som vi oftast "kör" på drakfestivaler.
Gå in på menyn ovan "DRAKBYGGE/WORKSHOPS och EVENEMANG BODÖ för att se exempel på workshop med BLÄCKIS

Byggsatsen består av: Ett "segel", två pinnar och en draklina. Lämplig tejp att fästa pinnarna med är apotekets sporttejp som du kan skaffa själv.

Monteringsanvisning medföljer varje byggsats och en färdigbyggd drake kan köpas och användas som förebild

När draken är färdigbyggd kan den dekoreras med färgpennor (vattenfasta tusch, markers) . (detta kan man naturligtvis börja med, men kolla då att färgen är torra före själva bygget). För att kunna måla på draken efter den är hopsatt så stoppar man en pappskiva mellan pinnen och seglet (se bild) Skivan skall vara styv och vi använder wellpapp 25x40cm 5-6mm tjock. Vi har mallar på A4 som kan läggas mellan pappskivan och seglet och då syns motivet genom plasten (motivet måste ha ganska kraftiga kontur linjer). Det kan vara trevligt att trycka upp motiv som passar ett vist tema som t.ex djur, fåglar ,fiskar, årstider etc. Man kan också låta deltagarna i drakbygget jobba i förväg med att göra ett motiv som får plats på ett liggande A4 papper. Man skall då sträva efter att skapa "grafiska" bilder som syns på långt håll och inte är "plottriga" (lämplig bilduppgift i skolan)

Drakarna är mycket lättflugna och fungerar i både lätta oh hår vindar. Drakarna kan kopplas till "tåg" om man vill viket ger en extra upplevelse när man skall flyga (många små blir en stor). Tåg varianten med många rekommenderas bara vid svaga vindar. Vid hårdare vindar kan man utan problem koppla tre drakar.
Läs mer om vindar

Bra vindar för drakflygning
OBS. Drakar flyger aldrig bättre än vinden tillåter. De bästa vindarna kommer från stora öppna ytor (helst vatten). På sommaren förekommer ofta termik (uppvindar och nedåtvindar orsakade av att solen värmer marken) vilket gör att drakarna stundvis flyger mycket bra men plötsligt faller till marken . Men kommer vinden från havet är den som regel "ren" och fri från termik och turbulens. Om det finns hus eller träd som "skymmer" vinden så bildas det ofta "turbulens" som gör att draken bara flaxar omkring utan att vilja lyfta. Om man drar ut all lina ca 50 meter och man springer MOT VINDEN (en kompis får hålla draken) så kan man komma upp högre än träden och husen som skymmer vinden och där uppe kan det vara bra vind som får draken att flyga fint. Lagom vind är bäst och hårda vindar rekommenderas inte.


Byggsats till Bläckis

Måla motiv på Bläckis

Bläckis i luften

Bläckis i luften

Bläckis i luften
En annan populär workshopdrake är fjärilen.
Klicka på knappen här intill för att se den
Se fjärilsdraken!
Hem