Hem
Johan Hallin med fjäderdrake

Jag heter Johan Hallin och bor året runt i Kovik på Gotland. Jag älskar havet, vinden och sommaren med långa dagar och ljusa nätter. Mitt hus ligger bara ett stenkast från stranden dit jag går varje dag för att njuta av den oändliga horisonten. Jag tycker om att jobba kreativt med inriktning mot det konstnärliga och innovativa.

Drakjohan för utskrift i PDF

Det mesta jag gör har anknytning till hav, strand och vind. Jag tycker om att fiska (var yrkesfiskare i 12 år), dyka, segla och gå strandpromenader för att leta strandfynd. Jag skapar mobiler med fågelfjädrar som leker i vinden (Vindfångare) och jag bygger drakar som flyger i vinden. Därför kallar jag mig själv för Vindfångaren.

I början av 90-talet satte jag igång med att bygga spegelramar av drivved från stranden. Jag började också bygga enkla vindmobiler av strandfynd och fågelfjädrar. Gradvis blev vindmobilerna (som jag nu kallar Vindfångare) mer avancerade. Efterhand har jag utvecklat både konstruktion och formspråk. Under flera år tillverkade jag Vindfångare som en hobby men numera tillverkar och säljer jag dem som en del av min företagsverksamhet.

Vindfångare med fossil
Duva
Tärna på fossil fot

Mina Vindfångare får vingar.
Sommaren 1997 fick jag för mig att bygga en drake av fågelfjädrar mest på skoj (hade tidigare knappast byggt en drake). Jag flög den på den årliga drakfestivalen på Sysne udd på Gotland men sen hamnade den på hyllan. Våren 1998 fick jag plötsligt en inbjudan till en internationell dakfestival i Stockholm som enda svenska deltagaren (på grund av att jag gjort en fjäderdrake på skoj). Jag fick också veta att min fjäderdrake fanns på en hemsida som "årets vackraste drake". Det var min första större drakfest och där träffade jag många drakflygare från Europa och Japan. Jag fick se många fantastiska drakar och fick många vänner. En av mina fjäderdrakar fick första pris i draktävlingen och en av mina Vindfångare fick första pris i vindskulpturtävlingen. Det hela var mycket omtumlande.


Fjäderdrakar

Bilder på mina fjäderdrakar letade sig från Stockholm till Italien och resulterade i att jag fick en inbjudan till den årliga internationella drakfestivalen i Cervia där drakflygare från ca 25 nationer deltar. Temat det året var etniska drakar och där passade mina fjäderdrakar perfekt eftersom de ser mycket indianska ut. Jag fick mycket beröm för mina drakar och fick många nya vänner. Nu kom det inbjudningar till ytterligare festivaler i bla Hong Kong och Frankrike.

Fjäderdrakar av Johan Hallin

Att åka till Hong Kong i Kina var naturligtvis en fantastisk upplevelse och att jag desutom blev best in show på en stor internationell drakfestival går ju nästan inte att förstå. Det var då jag började inse att jag av en slump skapat drakhistoria genom att konstruera en drake av fågelfjädrar. Jag förstår att mina fjäderdrakar är unika och att jag kommit på något som jag är ensam om.

Draktåg

Jag började nu också att bli intresserad av ”vanliga” drakar och började designa drakar för workshop. Under tre år byggde jag tretusen drakar med skolbarn på Gotland. Efter att ha gått in i den berömda "väggen" förlorade jag mitt jobb i Gotlands kommun. Då öppnade jag eget hemma på gården. H är säljer jag mitt konsthantverk (Vindfångare) och har en drakbutik där jag säljer drakar. Jag arrangerar också workshops med drakbygge för stora och små.

Kitesurfing i Kovik

Kovik är en populär plats för kitesurfing och jag har nu börjat sälja kitesurfing-drakar också. Även små styrbara drakar börjar bli populära och försäljningen av dessa ökar stadigt. Jag har också pröva-på-verksamhet där man får lära sig flyga styrbara drakar.

Hem